Tort weselny to swego rodzaju magiczny wypiek, ponieważ zarówno para młoda, jak i wszyscy goście wiążą z nim duże nadzieje. Nic dziwnego, ponieważ symbolizuje przyszłe długie i słodkie życie świeżo poślubionej pary. Chwila, gdy jest wnoszony do sali weselnej, z pewnością każdy gość pamięta przez długi czas. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko wygląd jest tutaj istotny, ale też szereg innych kwestii, które postaramy się omówić w tym artykule.

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze tortu?

Na początku warto przyjrzeć się kwestiom praktycznym, a estetykę i smak zostawić na później. Co za tym idzie, należy zorientować się, jakie cukiernie funkcjonują w okolicy sali weselnej, gdzie tort będzie spożywany. Co prawda, wiele cukierni specjalizujących się w tortach weselnych oferuje za dodatkową opłatą dowóz, jednak często się zdarza, że należy to zrobić osobiście. Cukiernia bardzo oddalona od sali weselnej może sprawić problem, szczególnie gdy odbieramy ciasto w dniu wesela. Gdy już wybierzemy cukiernię, należy przeczytać opinie na jej temat w internecie i zapoznać się z galerią przykładowych prac.

Jaki smak tortu wybrać?

Od wielu lat najpopularniejszym wyborem jest tort z bitą śmietaną i owocami, jednakże coraz częściej para młoda decyduje się na bardziej egzotyczne smaki. Warto zwrócić uwagę, aby smak był dopasowany do pory roku i temperatury. W lecie o wiele bardziej będą smakowały lżejsze, owocowe i delikatne torty, natomiast zimą możemy dobrać bardziej wyraziste smaki. Zanim jednak wybierzemy ciasto śmietanowe, sprawdźmy, czy będzie można go przechować w klimatyzowanym miejscu, aby do czasu podania się nie zepsuł. Jeśli na weselu będą najmłodsi goście, warto wybrać tort bez dodatku alkoholu. Równie pyszny, a odpowiedni dla nieletnich, będzie tort nasączony sokami owocowymi.