Jakie ciasta są najpopularniejsze latem?

Lato to okres, w którym owocuje większość drzewek. To także czas upalny, w trakcie którego większość ludzi nie ma ochoty jeść ciężkich potraw i deserów. Chętnie sięgamy wtedy po ciasta z lekką, puszystą pianką, wypełnione tym, czego latem jest najwięcej — owocami. Wakacyjne ciasta kojarzą się z beztroską, dzieciństwem i słońcem. Warto korzystać z darów lata i rozkoszować się smakiem owocowych ciast.

Ciasta idealne w pierwszej połowie lata

Owoce są najlepsze w momencie, kiedy są najbardziej dojrzałe i są zbierane lokalnie. W czerwcu jest sezon na truskawki. Z tego powodu w tym czasie najbardziej popularne są ciasta z tymi soczystymi owocami. Ciasta z ich dodatkiem są lekko kwaskowe, co docenią ludzie nieprzepadający za bardzo słodkimi łakociami. Przykładem takiego przysmaku z naszej cukierni jest ciasto jogurtowe z truskawkami.

Lipiec obfituje w owoce, które nadają się świetnie do ciast. Są to maliny, porzeczki oraz wiśnie. Te owoce również mają lekko kwaskowy smak, który doskonale komponuje się ze słodyczą kremów, czekolady oraz galaretki w ciastach domowych. W naszej cukierni można wybierać wśród ciasta malinowego z biszkoptami, ciasta tortowego z wiśnią i likierem czy ciasta porzeczkowego z puszystą czekoladą.

Sierpniowe owocowe przysmaki

W sierpniu również owocuje mnóstwo aromatycznych owoców. Są to jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, a także późniejsze odmiany malin czy wiśni.

Jabłka ze względu na swoją zwartą strukturę i małą ilość wody w porównaniu do np. malin, nadają się do wielu rodzajów wypieków. Można je znaleźć u nas np. w pierożkach z jabłkiem. Są to delikatne, kruche ciasteczka wypełnione cząstkami jabłek.

Podobne właściwości mają gruszki. Te owoce są słodkie, wiec doskonale pasują do lekko gorzkiego smaku kakao.

Doskonałym letnim przysmakiem są babeczki z budyniem wypełnione owocami sezonowymi. Ich smak zależy od tego, co akurat owocuje. Słodycz budyniu doskonale pasuje do smaku owoców.

Lato to także czas wesel. Doskonałym wyborem jest tort z owocami sezonowymi. Torty owocowe są delikatne i puszyste. Mogą zawierać brzoskwinie, maliny czy wiśnie.